Khicharee

Groenten, rijst, mungdahlbonen, kurkuma, gember, komijnzaadjes, korianderpoeder: deze maaltijd is een klassieker uit de Ayurveda.

Ook al ben ik alleen, ik houd mij aan het originele recept voor 10 personen. Dit gerecht eet ik de komende dagen als ontbijt, middag- en avondeten. Ik gebruik hiervoor de soeppan die mijn oma uit de kast haalde op zondag als de familie compleet was.

Het begint met het smelten van de boter. De geur van de geklaarde boter, in India ook wel ghee genoemd, doet mij aan babies denken. Een volle, opdringerige geur, tegelijkertijd lief en zacht.

Op de juiste temperatuur zorgt de ghee ervoor dat de kruiden die je erin laat zwemmen, openbreken en hun aroma’s afgeven aan de omgeving. Alsof ze toestemming nodig hebben. Van de juiste temperatuur krijgen ze een ‘go’.

De keuken vult zich met warmte. Ik doe mijn trui uit en latexhanschoenen aan. Om de kurkuma te snijden. Ik wil geen oranje vingertoppen de komende dagen.

Kitchari is het eten dat je Indiase moeder je zou geven als je ziek bent; lichtverteerbaar en versterkend. Voedsel voor de ziel.

*Khicharee, ook wel gespeld als Kitcharee, Kitchari, Khichadi, Kitchadee, Khichari, Khichdi, Khichadi, Khichri, Kitchri.

2017 © Muriel Van Peteghem


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *